Uppgift: stiger temperaturen jämnt när vi värmer på is?
Hypotes: jag tror att isen kommer att smälta lite långsammare(värmas långsammare) i början, för att då är isbiten större så då tar det längre tid för värmen att ta sig in längst in i isbiten. I slutet tror jag då att den kommer smälta snabbare, för att då är den inte like "tjock" och dessutom har molekylerna redan hunnit börja röra på sig lite av värmen, till skillnad från i början innan man värmt den, då står molekylerna ganska stilla och på så sätt höjs temperaturen snabbare eftersom temperaturen kontrolleras av hur snabbt molekylerna rör sig.
Syfte: få kunskap om vatten, lära oss brännaren, läsa av termometer, skriva rapport
Material: brännare, trefot, bägare, is, termometer, nät.
Utförande:
~ ta en 250 ml bägare
~ lägg i tre isbitar + termometer
~ ställ i ordning trefot, nät och brännare
~ sätt på brännaren
~ läs av temperaturen vid start
~ fortsätt läsa av varje halv min tills ingen förändring sker
Resultat:
Slutsats:
Temperaturen ökar lite i början tills all is har smält. Sedan ökar den snabbt upp till ca 100°C och då avstannar temperaturökningen. När flytande vatten blir vattenånga går det åt energi som tas från det flytande vattnet, därför stiger inte temperaturen mer. Runt 50°C började vi se vattenånga och bubblor som blev stora när det började koka.
Diagram över temperaturökningen på vattnet!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar